Categories
Cinema i sèries

Gambito de Dama

Gambito de dama (The Queen’s Gambit) és una minisèrie de 7 capítols. Està basada en la novel·la de Walter Tevis, del mateix nom, publicada al 1983 Va ser creada per Scott Frank i Allan Scott i Netflix la va estrenar el 23 d’octubre del 2020. ​El nom de la sèrie el determina el nom d’una jugada d’apertura d’escacs (gambito de dama).

Sinopsi:

La sèrie està ambientada a Kentucky (EEUU), als anys 60. En plena Guerra Freda, la jove Beth Harmon (Anya Taylor-Joy) és una orfa amb una aptitud prodigiosa pels escacs, joc al qual s’inicia jugant partides amb el conserge de l’orfanat.

Escena de la serie 'Gambito de Dama' en la que Beth Harmon se inicia en el ajedrez. (Netflix)
Escena en la que Beth Harmon s’inicia en el món dels escacs. (Netflix)

Després dels seus inicis en concursos locals i estatals i de la seva lluita contra una adicció a les drogues i a l’alcohol, veurem com la protagonista tracta de convertir-se en la millor jugadora del món.

Comentari:

No cal ser un expert en el món dels escacs per gaudir de la sèrie. L’expressivitat i el magnetisme de la protagonista aconsegueixen que la trama ens atrapi durant les partides que veiem disputar-se. Seguim amb interès les diferents tribulacions i entrebancs als que ha de fer front una dona en un món majoritàriament masculí com és el món dels escacs.

Beth Harmon le aguanta la mirada a un oponente en una escena de 'Gambito de Dama'. (Netflix)

La protagonista també ha de fer front a la seva relació amb una inestable mare d’adopció. No tindrá un camí fàcil, sovint haurà de fer front a la solitud del corredor de fons i intentar no perdre el rumb cap el que és la seva obsessió i la seva raó de viure: el joc dels escacs.

Gran fotografia i gran interpretació. Totalment recomanable.

Beth Harmon se imagina una partida de ajedrez en el techo del orfanato. (Netflix)
Beth Harmon s’imagina una partida d’escacs als sostre de l’orfanat. (Netflix)

4 replies on “Gambito de Dama”

Una bona sèrie, m’agrada molt, una interpretació, amb un afany de superació i una ambientació tan de vestuari com de localització, magistral.
Molt recomenable.

M'agrada

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s