Categories
Llibres Sin categoría

Madrid – L’adveniment de la Repùblica

Fa uns dies que el meu cunyat, molt aficionat a llegir Pla em va deixar aquest opuscle, sabedor de les meves aficions per la Història contemporània. És una llibret que es llegeix molt ràpidament; són 127 pàgines de lectura amena, divertida, connectada intensament amb la nostra història propera. No és pas cap novetat editorial, de fet el llibre es va publicar l’any 1933 i l’edició que jo he llegit és d’Edicions Destino de l’any 1980. Dins de l’obra de Pla, aquest llibre es pot classificar entre els reportatges polítics com ara Polèmica. Cròniques parlamentàries (1929 – 1932), o Cròniques parlamentàries (1933 – 1934) i (1934 – 1936). L’obra parteix d’un encàrrec de La Vanguardia que envià Pla a cobrir la crònica madrilenya després de les eleccions municipals del 12 d’abril de 1931. Són un recull de cròniques curtes que comencen en el tren que el porta a Madrid a primera hora del matí (a les set per a ser més exactes) del 14 d’abril i acaba el maig de 1932.

Les descripcions que fa del Madrid exaltat dels primers dies de l’esclat de joia popular que originà el resultat de les eleccions, són detallades, viscudes i amb una càrrega constant d’humor barrejat amb un sarcasme cínic que travessa transversalment la narració. Pla coneix totes les persones de referència al Madrid polític i intel·lectual de l’època. Des de les seves visites al Hotel Palace, a l’Ateneo, on parla informalment amb molta gent important del moment, o als cafès on els tertulians avancen tota mena de comentaris i rumors. Les transcripcions de les diferents converses són molt detallades; hom pensa com es podia recordar de cadascuna de les paraules. Encara que es tracti d’interpretacions seves, la majoria de converses deixen anar un missatge punyent, cínic en si mateix, com un ganivet esmolat, que sempre et remou en llegir. Pla carrega contra el republicanisme, contra les esquerres revolucionàries; però la cosa no és tan directa, ja que ell, de manera magistral li dona la volta a tot, com en el capítol en què parla del caciquisme: “Ara neix el nou caciquisme. “Tot el poder als comitès!”, El caciquisme dels comitès serà, però, potser, molt més ineficaç i més deliberant que el tradicional caciquisme. A Rússia, el caciquisme és organitzat, intocable, total.” Això em fa pensar en el què sempre he pensat: el comunisme és el capitalisme portat a l’extrem. I, si m’he de posicionar, em considero més aviat d’esquerres. Vet aquí com en Pla es posiciona en girs dialèctics que el porten sempre a les paradoxes, al no esperat.

L’anàlisi que fa de la realitat política i dels problemes que haurà d’abordar el nou règim és brillant i amb bones dosis de profetisme, tenint en compte els moments inicials en què fa aquestes anàlisis. L’últim paràgraf del llibre titulat Colofó, ens dóna una idea del Pla periodista i cronista polític:

Sobre l’adveniment de la República a Espanya vaig sentir dir a un senyor que tenia unes faccions de meditació – sense que ho pugui assegurar – , que després de quinze segles de Monarquia s’havia instaurat la forma republicana amb una perfecta naturalitat. Quan vaig passar per la Universitat, d’aquestes coses, que segurament són importants, no en vaig sentir parlar mai. Deu ser per aquesta raó que els cafès són tan importants

2 replies on “Madrid – L’adveniment de la Repùblica”

Sempre és, i m’ha interessat llegir a Pla…
De resultes del seu viatge com corresponsal a Madrid, l’abril del 31, ell que no era ni antirepublicà, ni antimonàrquic,…que tal com veia els esdeveniments, va dir:
“això és una bogeria frenètica i destructora”.
Sempre et deixa astorat…..

De sobres és coneguda la seva ambigüitat social i politica, a vegades censurada, a vegades no reconeguda, però se’ha de tenir en compte la seva gran obra literària, com escritor, periodiste i articulista, sempre polèmica, controvertida, agitada, inèdita, brillant, discrepant, i no mai compartida, per les seves idees detractores o favorables al règim vigent en situacions molt delicades d’aquella època.

Gaudir dels seus relats i exposicions en temes del paisatje, de viatges, de la seva geografia empurdanesa, de les seves descripcions i exposicions de vides quotidianes, del mar, la pagesia, de les seves cròniques, dietaris i articles… són una delícia.

Avui en dia, continua sent matèria d’estudi, envers la seva agitada figura un tan polèmica, controvertida i irònica,… i de la seva obra senzilla, clara, directa, concisa i sempre fidel al seu estil.

En aquests moments estic llegin “Fer.la petar”. Molt interessant.
No d’una manera continuada, però si sense demora, intento llegir a Pla, que sempre l’he gaudit i m’ha entusiasmat, tot i no ser sant de la meva devoció, quan a les seves actituds, posicions i pensaments….. Gran Pla !!

M'agrada

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s