Categories
Llibres

Boulder

Sinopsi:

La protagonista de Boulder és una dona atreta per la solitud com per un imant. Es guanya la vida fent de cuinera en un buc, la situació perfecta: una cabina, l’oceà, moltes hores per encarar el buit i algun port on conèixer dones. Fins que una la reté, se l’emporta entre les quatre parets d’una casa i l’embarca en una gestació assistida d’una criatura. Què en farà, la maternitat, de l’amant coneguda en un bar? Què farà ella a la gàbia?

Dos anys després de Permagel i d’un viatge a través de mitja dotzena de llengües, l’obra d’Eva Baltasar torna a atracar entre nosaltres amb una heroïna com només sap crear-les ella: camuflada amb un nom geològic, el de les roques solitàries, i perfectament intractable, si no fos que caus als seus peus.

“Si pots conservar la capacitat de riure mentre contemples l’abisme, aquesta rialla serà una de les millors experiències de la teva vida.” Imma Monsó. (Club Editor)

Comentari personal:

Encara no he llegit Permagel, tot i que són molts els que me l’han recomanat; no trigaré a llegir-la, ja la tinc reservada a la llibreria. He començat aquesta trilogia pel segon llibre. He quedat impressionada pel personalíssim estil de l’autora. He llegit Boulder en només un día, m’he sentit atrapada per la narració ràpida i enèrgica dels pensaments d’aquesta dona solitària que es veu abocada a una maternitat no desitjada i que ens descriu, fil per randa, el seu desenamorament, la pèrdua de la passió i l’enfrontament al canvi de vida que repressenta un infant en les vides d’aquells que el porten al món. La novel·la està farcida d’imatges metafòriques molt potents i d’un vocabulari riquíssim que demostra les grans qualitats tècniques de l’autora. Pura poesia. La protagonista se sent aliena al vincle que estableixen mare i filla, ja des del primer moment de la gestació, i que acaba per ocupar-ho tot, deixant-la a ella exclosa i perduda.

Llenguatge poètic, frases curtes, vocabulari directe, alguns moments amb gran sentit de l’humor i un cert regust trist que et queda enganxat al cor al llegir les últimes frases del llibre: “…tinc un dolor que és com un gos. Jau en un racó i em llepa la ferida. La manté tendra i oberta, va fent. Navego i estic molt sola.”

Molt recomanable.

2 replies on “Boulder”

Fa un parell d’anys vaig llegir Permagel, em va agradar molt. La protagonista tal com indica el significat de la paraula Permagel (aquella part de la terra que no es desglaça mai) és protegeix de una capa per preservar el seu interior, una part més tova i sensible
Apuntat pel pròxim Sant Jordi ajornat !!

M'agrada

Fen cas de la nostre companya Pilar, m’he llegit d’un “tiron”, -segona Diada se Sant Jordi del 2020 -, aquest apassionant llibre. ( i per lo que diuen….. sense haver llegit Permagel….. brutal !!!! ).

Dona solitària, molt sensible, aparent ment dura, que pren una decisiö incorrecte: la gestació d’una maternitat, on hi queda atrapada, conjuntament immersa en una relació estable i duradora. On apareix, finalment, la segregació, els simptomes de disgregació de la parella, i en la que es veu relegada a ser l’actora d’un paper secundari, tot i que es refugia en l’alcohol i amb el sexe esporàdic. On ens diu: ” és una vida apte només per ser consumida, no conté greix”.

Eva Baltasar ens manifesta intimidacions d’un erotisme femení ras, curt…… directe. A més de “la seva gran habilitat de fer.nos despertar sentiments vitals”.
Però ens diu: “Una lesbiana, en una clínica de reproducció assistida, és una cavall guanyador”.

Amb les ganes de llegir Permagel.
Feliç Diada !!!

Liked by 1 person

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s