Categories
Llibres

Una edició rodona ens acosta a un Ulisses més proper

Des de feia temps volia tornar a llegir Homer, no ho feia des de quan estudiava, i intuia que m’agradaria molt pels anys que jo també he acumulat. L’Odissea, que tant havia traduït al batxillerat. Vaig decidir triar molt bé l’edició, sempre és una acció molt important quan s’han de llegir traduccions, o es vol informació complementària al text. I també volia que fos una edició recent, amb un llenguatge treballat pel públic actual. Desprès de comparar i preguntar em vaig decidir per aquesta que us presento en edició de butxaca. Tot i que Joan Francesc Mira el conec com a traductor d’una magnífica Divina Comedia, que m’acompanya els darrers temps a l’hora d’esmorzar, per tant la tria em venia força prescrita. I l’encert ha estat total. És d’una pulcritud, d’una sensibilitat que només ho pot fer qui coneix i estima molt el text que l’ocupa. Cada cant precedit d’un breu resum, i unes notes a peu de pàgina molt aclaridores, sense castigar. Ell mateix dedica unes línies a orientar-nos cóm llegir Homer. Rigorosa i alhora addictiva. Una gran novel·la d’aventures.

No voldria deixar d’esmentar la introducció que fa Jordi Cornudella perquè és senzillament magnífica. Un recorregut històric detallat, però també antropològic, iconogràfic pels mites i pels fets que es narren. Un resum molt ben fet per situar-nos; una bona manera de començar la gran aventura.

One reply on “Una edició rodona ens acosta a un Ulisses més proper”

Després de la ressenya de la companya Mercè, m’han entrat les ganes de tornar a llegir les aventures d’Ulisses, el rei d’Ítaca una vegada acabada la guerra de Troia. No la havia tornat a llegir des de fa més de quaranta /cinquanta anys.

De visita a casa de la meva estimada cunyada, li vaig trobar el llibre, però l’adaptació del famós clàssic, és de Rafael Mammos, de versió reduïda i de molt fàcil comprensió, conservant molt bé la narració de l’original i l’esperit de la paraula odissea en el sentit més pur del llenguatge.

M’ha anat molt bé com a recordatori i gaudir de la seva fàcil lectura, que ara he assaborit molt més que quan va sé de deure obligatori amb meva època d’estudiant…
Gracies Mercè.

M'agrada

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s