Categories
Llibres

Dora Bruder

DORA BRUDER, és un relat biogràfic de Patrick Modiano publicat el 2 d’abril de 1997. És una biografia escrita per un novel·lista, s’ha definit com auto ficció combinant elements biogràfics amb paràmetres novel·lescos. El període d’Ocupació i la situació dels jueus a París, és un tema molt recorrent a l’obra de Modiano.

El desencadenant de la novel·la va ser quan Patrick Modiano al 1988 revisant unes pàgines del diari París-Soir del 31 de desembre de 1941, en plena ocupació nazi es publica un anunci: “Es busca una noia, Dora Bruder, 15 anys, 1,55 m, cara ovalada, ulls gris marro (…) Enviar qualsevol informació al Sr. I la Sra. Bruder, boulevard Ornano, 41, París”. És aquí on comença la investigació fascinat per l’anunci de la desaparició d’aquesta noia, ocorreguda en un barri que coneixia perfectament, eren els carrers de la seva infància i això fa que s’interessi pel destí de Dora Bruder. Durant la reconstrucció dels diferents elements de la vida d’aquesta noia, Modiano  identifica cada cop  més  la seva intimitat, amb la seva pròpia vida familiar, plena d’incògnites doloroses.

La narrativa de Patrick Modiano – Premi Nobel 2014 – fa que aquesta història relatada amb extraordinària habilitat estigui plena de esperança i vida. A través de la seva investigació pels diferents carrers i edificis de París, ens descriu els fanals, els aparadors, els cafès que s’il·luminen, la gent que s’afanya als carrers i estableix un lligam entre el París d’aleshores i el d’avui.

És una biografia, autobiografia i història col·lectiva que il·lumina l’ànima d’una època sòrdida a Europa.

2 replies on “Dora Bruder”

Relat que té lloc durant l’ocupació nazi en el París de 1941, i de la situació dels jueus en la França ocupada.
Patrick Modiano ens explica el mètode d’investigació i seguiment de la desaparició de la jove Dora, en la que l’unia llaços afectius i records íntims, que transcorrent en els mateixos carrers de la seva infantesa, fins a descobrir que el seu nom figura en una llista dels deportats a Auschwitz.

L’impacte del llibre i després d’obtenir el Premi Nobel de literatura l’any 2014, van incitar a l’alcaldessa de París, Anne Hidalgo, proposar el carrer de Dora Bruder, inaugurat l’1 de juny de 2015, on recordar una època miserable d’Europa.

I com poder fugir de les amenaces que li pesaven sobre la vida….??

Va sortir de Drancy el 18 de setembre de 1942, amb mil homes i dones més, en un comboi cap a Auschwitz…..

M'agrada

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s