Categories
Conferències i cursos

Enginy de la Revolució Liberal. Exaltats, milicians i conspiradors 1820-1823

Recurs: Conferència a càrrec de Jordi Roca Vernet, historiador. Organitzada per la Secció d’Història de l’Ateneu Barcelonès (13-01-2020). És la tercera conferència del Cicle “El segle XIX català”.

Si us la vau perdre podeu veure la conferència per YouTube Ateneu Història https://youtu.be/uoZP00_WzkM

Sinopsi: El Trienni Liberal i la història de la mobilització política del liberalisme a través dels objectes.

La Barcelona dels anys vint importà de França diverses propostes de politització dels objectes per tal d’afavorir la mobilització tant de les elits com de les classes populars. Així, s’observa una circulació de models de propaganda a través de l’objecte que impulsaran la reinterpretació dels esdeveniments. D’aquesta manera, els principals esdeveniments polítics que es desencadenaren a Barcelona foren reinterpretats a partir de l’experiència revolucionària francesa, fet que va abocar-los a una indefectible radicalització que es traslladà a la política com un conflicte entre revolucionaris i contrarevolucionaris, i entre els propis revolucionaris. Per tot plegat, el procés revolucionari que es desencadenà en aquella Barcelona dels vint del segle XIX serà el que s’explicarà com el ressorgiment dels principis de la Revolució Francesa més que no pas com una seqüela del fenomen revolucionari. Barcelona s’inventarà com a ciutat revolucionària emmirallant-se amb París. (Jordi Roca Vernet: Blog de la secció d’Història)

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s