Categories
Cinema i sèries

Elisa y Marcela

Sinopsi:

Marcela (Greta Fernández) és una jove gallega que comença els estudis de Magisteri a una escola de mestres a la Galícia de 1885. Allà coneix Elisa (Natalia de Molina) amb qui comença una amistat que aviat es transforma en relació sentimental apassionada. Vivint d’amagat la seva relació, els pares de Marcela sospiten l’envien lluny per a separar-les. Passats uns anys es retroben ja com a mestres i decideixen reprendre la seva vida en parella, tot treballant com a mestres rurals en escoles diferents i compartint la vivien da. Els veïns comencen a sospitar i a pressionar la parella. Marcela deixa el poble i torna al cap d’uns mesos transformada en Mario, un cosí seu que viu a Londres i a qui s’assembla. La parella acabarà casant-se, però les coses es complicaran molt.

Comentari:

Aquesta pel·lícula dirigida per Isabel Coixet l’any 2019 i produïda per Netflix, explica una història real de dues dones: Marcela Gracia Ibeas i Elisa Sánchez Loriga que van contraure matrimoni el 8 de juny de 1901, en el que va ser el primera matrimoni homosexual de la història d’Espanya. malgrat que el pes de la repressió de l’Estat va caure posteriorment sobre la parella.

Es una pel·lícula humil, com els seus personatges, feta en blanc i negre cosa que accentua l’austeritat formal, la moderada poesia i el caràcter sensorial de la proposta. Aquestes dones són un símbol pel fet d’enfrontar-se a les contradiccions i els prejudicis de l’època i per lluitar pels seus drets.

En aquests dies de reivindicació femenina és una bona opció veure aquesta tendra i al mateix temps dura pel·lícula.

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s