Categories
Cinema i sèries

La linea invisible

Mini sèrie de TV(2020) de 6 episodis basats en fets reals

Guionistes: Michel Gaztambide i Alejandro Hernández

Direcció: Mariano Barroso

Sinopsi

La Linea Invisible ens explica l’origen d’ETA, un període de la història recent d’Espanya molt poc conegut.

El 7 de juny de 1968 el líder d’ETA Txabi Etxebarrieta, amb 25 anys, creuava la línia invisible assassinant a la primera víctima de l’organització terrorista ETA, José Antonio Pardines, guàrdia civil de trànsit. Poc després Txabi Etxebarrieta era abatut  per la guàrdia civil, va ser el primer terrorista en matar i el primer en morir en la història d’ETA. Conseqüència d’això els companys de Etxebarrieta van avançar l’assassinat de Melitón Manzanas, torturador i cap de la policia social, que ja havien planificat.

Etxebarrieta era un noi físicament fràgil, intel·lectualment despert, amb formació universitària i poeta.

Barroso es va centrar més en la part humana dels personatges, tenint en compte les motivacions personals que mouen a uns i altres.

Comentari

No és un documental és una ficció, una descripció molt objectiva d’uns fets històrics. Narra l’inici de les motivacions, tant  d’un grup de joves idealistes responsables dels inicis d’ETA, com  de la repressió imperant al franquisme, representada per Melitón Manzanas.

Ambientada magistralment als anys 60, Barroso mostra tots els personatges al marge de les seves  conviccions polítiques. Els mostra com a persones en els seus ambients familiars, amb les seves parelles, que tenen les seves pròpies contradiccions i dubtes, sobretot per part dels joves idealistes, per part de la representació del franquisme que ja estava més consolidat.

Aquesta mini-sèrie la podeu trobar a Movistar.

5 replies on “La linea invisible”

No, no fa patir.
Crec que descriu molt bé l’ambient de la societat d’Euskadi i la posició d’ETA que va portar a la divisió, la branca social i l’armada.

M'agrada

Acabo de veure-la. Està molt bé. Posats a trobar-li una pega potser diria que l’actor protagonista (Alex Monner) no m’acaba d’agradar. Antonio de la Torre demostra que està en “ratxa”. Merci per la recomanació, Núria!

M'agrada

Me n’alegro que t’hagi agradat.
Si a mi al principi l’Alex Monner tampoc m’acababa d’agradar, però després si. Potser no era el tipus que haguéssim imaginat com a lider d’ETA.

Liked by 1 person

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s