Categories
Cinema i sèries

Kalifat

La trama: 

“Kalifat” estructura la seva narrativa en base a tres línees principals que trascorrren en paral·lel durant gairebé tota la temporada. La trama principal té lloc a Rakka i té com a protagonista a Pervin, la jove sueca que s’ha unit a les files d’Estat Islàmic per amor al seu marit Husam que, després de radicalitzar-se a Suècia, va decidir deixar-ho tot i lluitar en la Yihad Islàmica. Pervin està molt desesperada al comprovar que ha sigut enganyada amb tota una sèrie de promeses de viure al paradís, per acabar vivint en una barraca i només vol tornar al seu país per a que el seu bebé Latifa pugui crèixer en unes altres condicions. És a través dels ulls de Pervin que coneixem molts de les costums que han de guardar les dones de Rakka i que fan de la seva vida un infern..

En paral·lel tenin a Fàtima, una agent d’orígen bosni que no dubta en utilitzar la desesperació de Pervin per convertir-la en una informadora, tant per obtenir informació priviliegiada sobre els terroristes que planegen atacs a Suècia, com per a millorar la seva pròpia situació dins els Serveis d’Intel·ligència suecs. No dubta a l’hora de manipular i utilitzar a la pobre Pervin.

La tercera línea està protagonitzada por Ibbe, un professor auxiliar en un institut d’un barri d’immigrants d’Estocolm, que utilitza aquesta tapadora per a captar joves musulmans, per poder adoctrinar-los i radicalitzar-los amb tot tipus d’intoxicació informativa, a fi de convèncer’ls de que ho deixin tot i s’uneixin a la causa. .

Som testimonis de com Ibbe capta a diferents nois i noies, amb l’habilitat de dir a cada una d’aquestes persones el que volen escoltar i convèncer’ls de que han estat enganyats tota la seva vida i que la ruta islàmica és l’únic camí correcte. El seu contacte amb les germanes Sulle i Lisha ens permet conèixer la radicalització en el sí d’una família d’origen jordà de musulmans moderats i allunyats del talibanisme amb el que estan adoctrinant a les seves filles.

Tots els personatges de “Kalifat” busquen la redempció personal d’uns erros comesos en el passat que estan tenint unes gravíssimes consequències en les seves vides actuals. ‘Kalifat’ té un ritme trepidant que provoca una tensió permanent en l’espectador davant les atrocitats que està veient a la pantalla i, sobretot, perquè disposa de la informació privilegiada de saber el que passa en cada moment a tots els llocs, quelcom que no tenen els personatjes de la història que estan immersos en els seus petits mons particulars.

‘Kalifat’ té l’encert de no ficar a tots els musulamns en el mateix sac de fonamentalisme i ens monstra una variada gamma de matiços que corresponen a les diferents formes de seguir els preceptes islàmics i que són imprescindibles per poder contrastar les actituds talibans amb les de la majoria de la població musulmana.

No és una sèrie d’entreteniment, deixa un regust molt amarg, però ajuda a conèixer una situació actual i preocupant i sovint desconeguda.

Molt recomanable. Disponible a Netflix.

Fitxa tècnica:

One reply on “Kalifat”

He vist la temporada sencera no fa gaire. Té la virtut de crear un clima d’angoixa sufocant permanent. Jo que sóc poc de sèries, pensava ingènuament que acabaria tot plegat amb el darrer capítol, però vés per on, tot queda obert per una altra temporada. A mi, personalment, m’hagués agradat més tancar-ho com quan acabes una novel·la
.

Liked by 1 person

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s