Categories
Llibres

El fill del xofer

Jordi Amat

Edicions 62 – 2020 – 161 pàg.

Si no fos perquè el que explica és cert, aquest llibre es podria llegir com una bona obra de ficció. Es tracta d’una mena de biografia sobre el periodista Alfons Quintà. 

El seu pare va ser una persona propera a Josep Pla pel fet de tenir vehicle propi i estar disposat a acompanyar-lo on calgués, d’aquí el títol del llibre. Al voltant de Pla es movien intel.lectuals i polítics, entre els que destaquen Jaume Vicens Vives i Josep Tarradellas.

És impressionant la carta que Alfons Quintà, amb 16 anys, li escriu a Josep Pla intentant fer-li xantatge. Aquí, ja s’intueix la deriva del personatge.

Jordi Amat en fa un esbós psicològic, mostrant-lo com a obsessiu, rancuniós, assetjador i capaç de qualsevol cosa per aconseguir els seus objectius. En definitiva, una persona tòxica per a tot el seu entorn personal i professional.

Com una crònica, va resseguint la trajectòria de Quintà en paral.lel a l’actualitat política del moment, especialment el cas Banca Catalana i el llançament de TV3.

Va saber treure profit dels seus contactes, adquirits en la joventut al voltant de Pla, i de les informacions de les que disposava com a periodista incisiu i infatigable.

Va exercir de delegat d’El País a Catalunya, va ser el primer director de TV3, va ser el director del diari El Observador (un dia us explicaré una anècdota personal amb Quintà en la presentació d’aquest diari que es va fer a l’Ateneu Barcelonès) i finalment va acabar escrivint articles al Diari de Girona.

El final, penso que ja el coneixeu, un daltabaix que va segar d’un tret la vida de la dona de qui s’estava separant i va acabar amb el suïcidi del protagonista.

3 replies on “El fill del xofer”

No he llegit el llibre encara, però he anat seguint les entrevistes i els articles d’opinió. La gran pregunta que no sé si queda ben aclarida, és: Com és que un personatge adversari o enemic de Jordi Pujol acaba sent el primer director de TV3? El mateix que havia pressionat fins i tot al pare de Jordi Pujol i que l’endemà d’entrevistar-lo, té un infart i mor.
Jordi Amat nega que hi hagi una explicació conspirativa o de xantatge. Veu més aviat que així es neutralitza un adversari que d’altra banda, té el talent per muntar TV3.
Vegeu l’entrevista a Jordi Amat que li fa Genís Roca a Catalunya Ràdio
https://www.ccma.cat/catradio/alacarta/el-mati-de-catalunya-radio/qui-era-alfons-quinta-el-periodisme-del-segle-xxi-no-senten-sense-el-del-segle-xx/audio/1085483/

M'agrada

Acabo de llegir el llibre i encara estic trasbalsat. El cada cop més prestigiós JORDI AMAT, de la mà del potser bon periodista però clar psicòpata que va ser ALFONS QUINTÀ, ens fa a mans un molt bon retrat del que va ser el PUJOLISME i la Catalunya que, per a bé o per a mal, va conformar. Certament, l’obra es llegeix com un “thriller”, però la seva trama s’inspira en la veritat, i ens ajuda a entendre -per si encara no ho sabéssim- de quina naturalesa és feta la condició humana, en la qual pot haver-hi talent i, si cal, perdó, però mai no hi ha prou pietat. El poder de la llum no sempre pot evitar el llot de la foscúria, i això, des del principi dels temps. I continuarà…

M'agrada

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s