Categories
Internet i blogs amics

Banc de la Memòria Democràtica

El Banc de la memòria democràtica del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya recull i posa a l’abast de la ciutadania aquells fons i col·leccions que recuperen la memòria democràtica a Catalunya (1931-1980), en concret la Segona República, la Guerra Civil i les víctimes per motius ideològics, de consciència, religiosos o socials, així com la repressió a persones i col·lectius per part de la dictadura franquista, l’exili i la deportació, la lluita antifranquista i la transició a la democràcia.
Es tracta d’un cercador web que permet la cerca integrada i la visualització del contingut de fons i col·leccions del Memorial Democràtic sobre memòria històrica. Permet visualitzar mapes i línies cronològiques per localitzar informació i testimonis sobre un fet o una etapa determinada i inclou persones, fets històrics i espais de memòria.
Està integrat per 6 fons i col·leccions que donen accés a gairebé 20.000 registres: el Banc Àudiovisual de Testimonis, la Biblioteca del Memorial Democràtic, el Cens de Simbologia Franquista, la Base de dades d’expresos polítics (indemnitzacions estatals a majors de 65 anys fins al 31 de desembre de 1990, amb privació de llibertat superior als 3 anys), la Base de dades de l‘Spanish Refugee Aid, organització nord-americana creada per ajudar els refugiats espanyols l’any 1953, i la Xarxa d’Espais de Memòria.

Per exemple si busquem informació sobre bombardeig a municipis de Lleida durant la Guerra civil, els filtres serien:

  • Per temàtica: “Bombardeig” obtindrem 95 resultats
  • Per període: “Guerra civil” amb 60 resultats
  • Per temàtica: “Conseqüències de la Guerra” amb 23 resultats
  • Per lloc: “Lleida, província”. Tenim 5 resultats (Isona, Refugi de Santa Maria d’Agramunt, Espais de la Guerra civil a la Segarra, Cementiri de Lleida i El Clot de les bombes de Tarteu.

Banc de la Memoria_El centre d'Isona després de la Guerra CivilCentre d’Isona després de la Guerra civil. Banc de la Memòria Democràtica

Altres bases de dades que s’hi afegiran

S’està treballant per a la integració d’altres bases de dades de la Generalitat que actualment només són consultables de forma individual. Així, està previst que al maig del 2020, coincidint amb l’alliberament del camp de concentració de Mauthausen, s’hi incorpori la Base de deportats als camps nazis, elaborada pel Memorial Democràtic amb la col·laboració de l’Amical de Mauthausen i la Universitat Pompeu Fabra (UPF). Amb aquesta incorporació, el Banc de la Memòria Democràtica contindrà la base de dades de deportats espanyols i catalans més completa de l’Estat.
Properament s’hi incorporaran també tres bases de dades més de la Direcció General de Memòria Democràtica: indemnitzacions a expresos polítics amb privació de llibertat inferior als 3 anys; el Cens de desapareguts durant la Guerra Civil i la dictadura franquista, i el Mapa de fosses de Catalunya.

Cost humà de la Guerra Civil

El Banc de Memòria Democràtica també permet consultar de manera independent la Base de dades del Cost humà de la Guerra Civil. Aquest projecte recull més de 57.000 registres referents a les persones mortes a Catalunya durant la Guerra Civil i està previst que, properament, s’integri en aquest cercador únic.

One reply on “Banc de la Memòria Democràtica”

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s