Categories
Llibres

Va de llibres sobre llibres

Ara que les biblioteques d’alguns grans hospitals s’han convertit en una part més del centre, per guarir les conseqüències de tanta estupidesa humana, voldria parlar de llibres relativament recents que parlen d’això, dels llibres i dels contenidors que els custodien: biblioteques i llibreries. Llibres amens que expliquen històries, situacions concretes, anècdotes i curiositats que ens faran bé, i potser arrencaran algun somriure.

A Alberto Manguel com autor el vaig conéixer ja fa anys per una meravella de llibre que es diu Guia de lugares imaginarios on es repara la nostra actual manca de llocs reals per descobrir, per un ventall d’imaginacions que els autors de tots els temps han visitat i desenvolupat, per ajudar a viatjar al lector més incrèdul.

Però ara voldria comentar La biblioteca de noche una “història” de les biblioteques molt poc canònica, perquè no és completa, ni ho pretén, ni és cronològica, tampoc. És la història d’un vici. És la immersió en els motius que mouen al ser humà a col·leccionar, endreçar i conservar el llibre, fins ara, només imprès. L’índex ens ho deixa claríssim: què es pot buscar o necessitar quan algú té l’empeny de “posseir” una biblioteca. Poder, identitat, una llar, supervivència…? Per què aquesta acumulació, aquests laberints? És un llibre erudit i alhora molt entretingut per tal com l’escriu i les vivències que hi descriu.

I Jorge Carrión és, entre moltes altres coses, el que ara s’anomena un crític cultural, però d’alt nivell, perquè sempre parla del que sap. És una persona molt vinculada al món del llibre i de les llibreries, és un gran coneixedor dels processos que segueix la indústria editorial i sobretot dels engranatges de les llibreries com a fet culturai i també com a negoci. Per això recentment ha escrit un llibre alliçonador Contra Amazon, una defensa de l’ofici de llibreter en front de les mal enteses rapideses que tots reclamem a la vida. L’impacte editorial ha estat important, diria que preventiu.

Comentem doncs Librerías, una mica com l’altre ens farà viatjar per llibreries emblemàtiques d’arreu, i ens explicarà cóm han arribat a ser llocs, des dels seus inicis, essencials en la vida cultural d’una ciutat, o en un procès polític, o cóm han aconseguit posicionar-se com a centres d’atenció per als lectors d’un barri, una ciutat o un país. També una llicó del valor que el llibre té en la formació de les persones i del pensament. El repertori de les descrites és generós, moltes les hem visitat, altres les tenim a prop, i algunes poden ser motiu de descoberta en un proper viatge.

Penso que ambdós llibres són “preciosos” per aportar-nos una calma constructiva aquests dies de confinament i tristesa. O tots quatre, depèn de cóm controleu el vici.

2 replies on “Va de llibres sobre llibres”

M’agraden els llibres sobre llibres. Quan obrin les llibreries cercaré el que comentes miraré de trobar el que comentes de Jorge Carrión. Gràcies.

M'agrada

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s