Categories
Internet i blogs amics

Sense moure el cul de la cadira – I

Durant el confinament aquesta pàgina s’actualitzarà cada dia

El mar encalmat de Corfú i una figuera amb pressa

… podem intentar no defallir, fins i tot gaudir des d’una finestra que miri a l’exterior i ens permeti satisfer una sana i necessària curiositat.

Des d’avui dia 1 d’abril de 2020 fins que tot aquest malson marxi, i ens donem el permís de tornar a ser nosaltres, una mica millors, espero, us aniré posant enllaços de pàgines o portals que crec interessants, sense massa protocols, que no sempre es coneixen i que segur que poden fer obrir més els ulls en una cara de sorpresa.

Us agraden els mapes, els antics? Sí? Aquí teniu la Cartoteca Digital de l’Institut Cartogràfic de Catalunya, remeneu-hi pestanyes que hi ha molt per veure.

I les pedres? No? Doncs és possible consultar la Carta arqueològica de Barcelona feta pel servei d’Arqueologia de l’Ajuntament, on podreu saber cóm es conserva el subsol de la ciutat, quan es pot, o es vol. I podreu intertar fer de romà. Salve!

2 d’abril de 2020

Barcelona sense presses, un llibre en línia, no es pot descarregar, però el podreu mirar a pantalla completa, que potser ens servirà per quan ens replantegem fer les coses d’una altra manera.

Centre Cartòfil de Catalunya, una associació que des de l’any 1980 promou el col·leccionisme i el coneixement de la història de la targeta postal a Catalunya.

Europeana és el que se’n diu un agregador de contingut europeu digitalitzat. La wiki ho explica molt bé.

3 d’abril de 2020

Barcelofilia una pàgina sobre la Barcelona desapareguda, també la més recent, la qual cosa ens hauria de posar en alerta, encara molt més.

eBibliocat molts coneixem i utilitzem les biblioteques del país. Aquest servei està sobretot pensat per quan no s’hi pot anar de forma presencial, però es vol gaudir dels seus serveis.

Patrimoni Mundial. UNESCO la llista dels llocs que la UNESCO ha reconegut com a patrimoni de la humanitat. Hi ha els llocs culturals, els naturals i els que estan en perill.

4 d’abril de 2020

Literapolis l’11 de desembre de 2015, la UNESCO va anunciar que concedia a Barcelona el segell de Ciutat de la Literatura. Aquesta pàgina que presento està dins d’aquest projecte i consisteix en un total de 9 rutes literàries geolocalitzades per la ciutat.

El Patrimoni Cultural de Catalunya se’ns presenta en aquesta pàgina com una possibilitat també d’accedir a píndoles d’història, a part, es clar, de conèixer l’àmbit institucional i professional de conservació i restauració.

Ja ha fet 75 anys (2019) del Desembarcament de Normandia, aqui presento la pàgina oficial de turisme de la regió, que ofereix una selecció molt acurada de possibles visites i dels fets de la memòria. També n’hi ha un altra feta en dues parts per un fotògraf que la pot completar força bé.

5 d’abril de 2020

Barcelona Orientalista és una pàgina que recorre l’arquitectura que encara queda a al provincia de Barcelona de l’època que tant va agradar viatjar amb la imaginació.

Una guia de la Xarxa de Museus Locals de Catalunya per descobrir el patrimoni del país, sovint allà on certes activitats o persones han destacat.

La història de Paris la trobarem recollida al Musée Carnavalet de la ciutat, i des de la seva pàgina tenim accés a tot els museus de Paris.

6 d’abril de 2020

Avui proposaré portals sobre fotografia, amb el permís de Baudelaire, i podríem començar amb una Història de la fotografia.

Tot i ser un art modern ja ha donat un nombre important d’artistes que aquesta pàgina recull abastament proposant els 50 millors en dues parts. Hi ha suficients enllaços com per saber la trajectòria de cada fotògraf.

Fotografia a Catalunya recull el patrimoni a casa nostra. Ho incorporo des de la pàgina del Departament de Cultura de la Generalitat, des d’on hi podreu accedir i també conèixer el projecte.

L’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya és l’entitat que imparteix i regula la formació, fa recerca i difusió, i té cura dels fons gràcies a l’Arxiu Històric.

7 d’abril de 2020

Quan parlem de la Dieta Mediterrània hauríem d’anar als orígens i esmentar el pa, el vi i l’oli. Els tres aliments que la configuren des d’una zona gastrònomica concreta, un clima i una manera de viure. Aquí us deixo una mica de la seva mil·lenària història.

8 d’abril de 2020

Aquest dies corren per la xarxa coses enginyoses, una d’elles és la confinació dels personatges que habiten els quadres als museus, alguns han marxat, també és cert que fa massa anys que ens aguanten la mirada.

Altres quadres van deixar una emprempta tan forta que han estat motiu d’inspiració per als decoradors d’interiors d’avui.

I ja que estem al món de l’art i la decoració, La Getty va preparar una bona exposició sobre la història i influència de la Bauhaus.

9 d’abril de 2020

El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) és una de les entitats més potents del país, culturalment parlant. Des dels seus inicis s’ha compromés per fer arribar la cultura, en el sentit més ampli, també en el marc del compromís social. Aquí deixo el seu gran Arxiu Digital, per la quantitat i la qualitat del que s’hi guarda.

N’he extret alguns de recents que els crec prou importants:

La Xina desprès del confinament

Debat sobre [la] cultura catalana

Jeanette Winterson conversa amb Bel Olid

Una incerta idea d’Europa. Patrick Boucheron

10 d’abril de 2020

Per aquests dies difícils de confinament voldria recordar algunes pel·lícules que tampoc van sortir al carrer, que es van rodar a interiors, majoritàriament a un interior. La ventana indiscreta?, n’hi ha més. Es tracta d’una tècnica molt elaborada que funciona molt bé en guions de misteri. Contràriament al que es pugui pensar no és necessàriament similar a una obra de teatre. La càmera és tant protagonista com els actors, ella marca el temps i cóm anem coneixent o confonent l’argument.

I ara que un Ministro de Cultura del Estado Español ha dit que la cultura no és un bé de primera necessitat, i que per tant no hi haurà mesures específiques per afrontar la crisi que li caurà al damunt, he pensat recordar algunes de les llibreries considerades les “més boniques” del món, només que per recordar-ho.

11 d’abril de 2020

Avui proposo una visita al Museo del Prado, una visita entretinguda i molt completa. És difícil explicar aquí cóm seguir les moltes possibilitats que ens ofereix. Diria que cal llegir bé els diferents apartats i seguir endavant, explorant, tafanejant, que és l’única manera de descobrir en general a la vida. Hem de pensar que el Prado té un fons immens, el que es veu i el que no es veu, com tot els museus, tot sigui dit, i que per mostrar-lo en una pàgina web ha d’haver decidit escrupulosament cóm fer-ho, una estructura amb moltes capes que permeti una bona descripció de l’obra. En aquest cas és excel·lent, preparada per als diferents tipus de públics que la visitin. A la gent que treballa bé se’ls hi ha de reconèixer, cosa que es fa molt poc a casa nostra.

12 d’abril de 2020

Avui us proposo sortir de casa definitivament i marxar lluny, molt lluny. Això ens ho permet la web de la NASA, si anem al seu arxiu digital del qual ens podrem baixar fotografies o videos de l’espai, i sinó ho podrem mirar amb una descripció acurada de l’objecte fotografiat o filmat i de la tècnica utilitzada. Aconsello que aneu directament a la pestanya “Most Popular” i cliqueu sobre una imatge o un video i allà hi ha la possibilitat de veure-ho amb facilitat.

13 d’abril de 2020

La història de les ciutats està plena d’històries que sovint els ciutadans desconeixem o no coneixem prou. Aquest seria el cas del Rec Comtal que començaria a proporcionar aigua per a l’agricultura i desprès pels molins i la indústria des de finals del s. X. a Barcelona, Sant Andreu, Sant Martí, etc. Aquesta pàgina que incorporo, que té com orígen un llibre, en fa un resum detallat, exhaustiu i força il·lustrat.

Aquí hi trobareu una segona part

__________________________________

Ah! Seriosament, no us oblideu de fer exercici cada dia, de cantar i ballar, de llegir un bon totxo, d’atrevir-vos amb aquell llibre, de saludar els veïns des de la finestra i fer-la petar, de fer manualitats, de cuidar les plantes, de cuinar aquell plat o aquell pastís, de fer videoconferències, de mirar pelis antigues, d’escriure, de fer carícies, de prendre una mica el sol, d’escoltar música per relaxar-vos o tot el contrari, de parlar amb el gos o el gat, si en teniu, d’endreçar, canviar, regirar….

4 replies on “Sense moure el cul de la cadira – I”

[…] Des d’avui dia 1 d’abril de 2020 fins que tot aquest malson marxi, i ens donem el permís de tornar a ser nosaltres, una mica millors, espero, us aniré posant enllaços de pàgines o portals que crec interessants, sense massa protocols, que no sempre es coneixen i que segur que poden fer obrir més els ulls en una cara de sorpresa. Ve de la Primera Part…… […]

M'agrada

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s