Categories
Cinema i sèries

Una certa cronologia

N’hi ha moltes més, segur, però desprès d’haver vist a Netflix Operación final del 2018, sobre la ‘caça’ d’Eichmann a l’Argentina pel Mossad israelià, crec que es pot establir una cronologia amb les altres dues que proposo, i que ja tenen uns anys, però que al seu moment vaig aplaudir molt: El caso Fritz Bauer del 2015 a Filmin i La conspiración del silencio del 2014 a Filmin. A totes s’explora quina va ser la resposta d’Alemania amb els nazis vius no jutjats a Nuremberg, i que havien aconseguit amagar-se sota noves identitats al propi país o a d’altres.

Qui m’ha fet pensar en aquesta relació és el fiscal Fritz Bauer, que apareix a les tres pel.lícules, i que va iniciar la cerca i captura d’Eichmann, encara que va tenir que cedir el protagonisme al Mossad, per la falta d’implicació de la justícia alemanya. El mateix que li passa al fiscal que decobreix durant els anys 60 cóm han estat ‘reinsertats’ antics càrrecs nazis a la vida pública de l’Alemania de postguerra, o cóm es nega el coneixement dels crims de guerra a la població.

Tres pel.lícules de les que destacaria el seu caràcter emminentment didàctic. Com ho és que els joves alemanys estiguin obligats a visitar antics camps de concentració. Se’n diu tenir memòria, millor que les cues de pansa és afrontar-la i difondre-la, tan senzill i tan alliçonador. Negar-ho pot ser sinònim de reiteració.

4 replies on “Una certa cronologia”

Quan vaig veure 2 d’aquestes pelis no em vaig poder de pensar amb la situació espanyola on el franquisme no va ser derrotat i l’aparell judicial i policial va passar intacte.

M'agrada

Aquestes pelis les vaig veure al cine. Molt d’acord amb el que dius, Mercè, del contingut didàctic i d’explicació rigorosa del passat històric alemany. Si això es fes a Espanya, seria senyal que el país està començant a canviar, però com diu l’altre: “ni está ni se le espera”.

Liked by 1 person

Jo també les vaig veure al cinema, excepte la d’Operación Final, que he vist aquest cap de setmana i vaig pensar que tancava el cercle, perquè en Bauer no va poder de cap manera

M'agrada

Tres bones pel.lícules. Negar l’holocaust és negar que el nazisme i el feixisme han sigut derrotats, i així es manifesta en els nous brots creixents de l’extrema dreta radical que afloren arreu. I en aquesta maleïda pell de brau, tal com comenteu, aquest contingut didàctic “ni està ni se l’espera”…..

Liked by 1 person

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s