Categories
Conferències i cursos

Jornada sobre la Primera República al Born

Jornada ‘L’estel fugaç de la llibertat: a 150 anys de la Primera República (1873-1874)

Dissabte 25 de març, de 09.30 h a 18.00 h tingué lloc al Born Centre de Cultura i Memòria (Sala Moragues), organitzat per la Universitat Progressista d’Estiu de Catalunya (UPEC), amb la col·laboració del Born Centre de Cultura i Memòria aquesta Jornada sobre la Primera República.

Programa de la Jornada

El Born CCM acollí a la Sala Moragues, en el marc de la commemoració dels 150 anys de la  Primera República Espanyola, aquesta jornada organitzada per la UPEC i en la qual s’analitzà la importància de la Primera República en les polítiques democràtiques posteriors, en l’extensió del sufragi, la democratització de la terra, la regulació de la jornada laboral o l’ensenyança laica.

A la jornada hi participen historiadors, professors universitaris i juristes, i s’analitza el republicanisme a Catalunya i Espanya en tres sessions:

  • 9.30 a 11.30 h: El llarg camí per la llibertat: les llavors del republicanisme a Catalunya i Espanya
    • Amb  Xavier Domènech, historiador i professor a la UAB,  Jordi Roca Vernet, historiador i professor a la UB i  Florencia Peyrou, historiadora i professora de la UAM.
  • 12.00 a 14.00 h: Una República que es va atrevir a ser: democràcia, federació i socialisme
    • Amb  Pere Gabriel, historiador i Catedràtic emèrit de la UAB,  Ester García Moscardó, investigadora postdoctoral a la UV i  Jaume Montés, investigador predoctoral a la UB.
  • 16:00 a 18:00 h: Fills i filles de la tradició republicana: Estat català i (con)federalisme
    • Amb  Jeanne Moisand, professora d’història social i cultural,   i  Jordi Serrano, historiador i rector de la UPEC.

Més informació

Deia Walter Benjamin que «la memòria era la facultat èpica que estava per sobre de totes les coses i que únicament gràcies a una àmplia memòria l’èpica podia apropiar-se del curs de les coses». La Jornada reflexionarà entorn de la Primera República, i farà memòria sobre diversos factors, des de les tradicions de pensament polític que van determinar aquell moment en la forma que va prendre, fins a la qüestió social; com seria pensada pels seus protagonistes fins a l’articulació territorial de la República que es plantejà.

Bibliografia bàsica comentada

La Secció d’Història i la Biblioteca de l’Ateneu Barcelonès, han preparat una bibliografia bàsica comentada, en ocasió del 150è aniversari de la Primera República. Es pot consultar aquí

Després del fallit intent de proclamar l’Estat Català, continuen les tensions entre federals intransigents i els partidaris de la república unitària. La Campana de Gràcia, 16/3/1873, núm. 152, p. 1

2 replies on “Jornada sobre la Primera República al Born”

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s