Categories
Llibres

Carta d’una desconeguda

Fotografia Quaderns Crema

Stefan Zweig (1881-1942)

Carta d’una desconeguda, Editorial Quaderns Crema

Descripció: Ningú venia tants llibres a Europa en l’atrafegada dècada dels anys 20, ningú va ser tan oblidat després, ningú va viure una vida tan convulsa, a la foguera dels anys en els quals naixia el nazisme, tant que va ser incapaç de suportar-la i fa fugir amb la seva dona al Brasil, desesperat davant la derrota que semblava inevitable del cosmopolitisme i la societat oberta: de la barbarie.

Els llibres del jueu humanista vienès Stefan Zweig van tornar en els últims anys a Espanya. Va escriure molt i sobre variats temes, a cavall entre la ficció i la realitat, entre la novel·la, la biografia i l’assaig. El lector que encara no hagi provat la prosa eficaç i addictiva de Zweig hi trobarà el plaer de la lectura.

Comentaris: «Només vull parlar-te a tu, dir-t’ho tot per primera vegada; has de saber tots els detalls de la meva vida, que sempre ha estat la teva i de la qual mai no n’has sabut res. Però no coneixeràs el meu secret fins que sigui morta, quan ja no estaràs obligat a donar-me cap resposta, quan això que ara em fa estremir amb uns calfreds tan forts sigui realment la fi. Si hagués de continuar vivint, estriparia la carta i callaria com sempre he callat. Però si l’arribes a tenir a les mans, sabràs que una morta t’hi explica la seva vida, una vida que va ser teva des del primer minut conscient fins al darrer».

La crítica l’ha alabada com una de les novel·les capdals, que explica millor la desigualtat en l’amor, un monòleg que revela els secrets més íntims del cor humà, una història brillant per la qual no passa el temps, entre altres coses perquè destil·la una modernitat que a principis del segle XX va capgirar molts dels esquemes de la novel·la convencional.

Bibliografia de l’autor

2 replies on “Carta d’una desconeguda”

Vaig tardar massa temps en descobrir a Stefan Zweig i la seva magnífica obra, en qualsevol de les seves vessants literàríes. Les seves descripcions et lligan i sedueixan. El seu
estil, transmet passio, et captiva, te immobilitza, i per descomptat es un biograf expectacular. Testimoni de molta violencia, i de un canvi de segle convulsiu, de conviccions antibelicistes, que ja ho manifesta durant la Gran Guerra. Es veu obligat a abandonar Alemania, degut a l’ auge nacionalsocialista. La seva obra será prohibida, i no podrá escriura ni efectuar cap publicacio. Finalment marxará d’Europa, i s’establirá a Sud-américa.. El 1941 es suicidará, juntament amb la seva segona esposa, al no soportar les victories i barbàries nazis que arrasan tot Europa.
Tal com diu la meva companya Merce, el lector sempre trobará el plaer de la seva lectura, en tota la seva extensa i expectacular obra.

M'agrada

És un dels llibres q he comprat aquest Sant Jordi 2021…i ja l’he llegit! El vaig començar una tarda i ja no vaig poder deixar-lo…enganxa molt!!! 90 pàgines q t’atrapen…

M'agrada

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s